
Hazır Ay tutulması nedeniyle herkes bu konuyu konuşurken size bir soru sorayım; Hiç düşündünüz mü, biz Aylı olsaydık, Dünya nasıl görünürdü?
Önümüzdeki 20 yıl içerisinde Ay turizmi tahmin edildiği gibi başlarsa bunu görenlerimiz olacak. Ama şimdilik kendi gözlerimizle görme imkanımız yok. Fakat üzülmeyin bizim gözlerimizden çok daha hassas uzay araçlarımız var. İşte onlardan birinin kameralarıyla Ay’dan Dünya.
Uydumuz Ay’ın üç boyutlu haritalandırılması için 14 Eylül 2007’de fırlatılan Japon uydusu SELENE (takma adı Kaguya) 480 milyon dolara maloldu. Ay yüzeyini bugüne kadar olduğundan çok daha hassas bir şekilde haritalandıran SELENE, Dünya’nın Ay yüzeyinden değişik evrelerde doğuşunu da bolca görüntüledi. (Evet, nasıl Dünya’dan bakıldığında Ay’ın değişik evreleri varsa, Ay’dan bakıldığında da Dünya’nın değişik evreleri var) Bu görüntüler Isaac Asimov’un onlarca yıl önceki iddiasını doğruluyor; “Ay turizmindeki en büyüleyici şey, Dünya’nın görüntüsü olacaktır”. Gerçekten de muhtemelen, turistler için Dünya dışında bulunmanın olağanüstülüğü, yer çekiminin düşük olmasının keyfi belki de 3-5 gün içerisinde sıradanlaşacaktır. Ama Ay’dan Dünya’nın görüntüsü her zaman büyüleyici olacaktır. Bu arada bütün görüntüler Japon Uzay Ajansı JAXA kaynaklı.
DolunDünya Doğuyor
7 Kasım 2007’de çekildi.
Bu videoda Dünya bütün ihtişamıyla “DolunDünya” evresinde. (itiraf edeyim DolunDünya’yı “dolunay”dan ben uydurdum)
İlkdördünDünya Doğuyor
31 Aralık 2007’de çekildi.
Dünya uydumuzdan ilk dördün evresinde görünüyor.
DolunDünya Doğuyor
5 Nisan 2008’de çekildi.
DolunDünya görüntülerinin bence en güzeli. Mavi gezegen Ay’ın üzerinde tüm ihtişamıyla yükseliyor.
HilalDünya Doğuyor
15 Temmuz 2009’da yayınlandı.
Bu görüntüde Dünya incecik bir hilal evresinde görülüyor.
SondördünDünya Batımı
1 Nisan 2009’da yayınlandı.
Tamam biliyorum, “Sen iyice sapıttın Dünya Batımı da ne?” diyeceksiniz. Ama Güneş’in batışına “Günbatımı” dediğimize göre buna da DünyaBatımı demek akla yatkın geliyor. Zaten JAXA ve Nasa “”Earth-set” (Sunset’ten doğru) kullanıyor.
Ay’ın güney kutbundan çekilen bu görüntüde Dünya sondördün evresinde. Dünya güney kutbunun arkasından batıyor. (Uzay söz konusu olduğunda yukarısı, aşağısı, arkası çok anlamlı değildir aslında. Ama burada en uygun tanımlama bu.)